dijous, 26 de juliol del 2007

PATÉ DE PORC DE LA MAMY

Aquesta delicatessen la mengem només en ocasions molt especials. Reunions familiars, festes sonades, etc... La Mamy era la reina fent aquest paté, li sortien boníiiiiiiissims. L'any passat amb la Mamà el vam fer però en versió més light però hem decidit de tornar a la versió original perquè la grassa li dona una textura més flonja i un sabor inmillorable. Ademés, a la cocció la grassa és separa de la carn i es queda als voltants d'ella protegint la carn.
Dir-vos que aquest paté és com un bon vi, necessita temps de maduresa. Jo l'obro al cap de l'any o any i mig d'haver-lo fet. Jo crec que quan està més perfumat, està entre l'any i mig i dos anys.


Aquesta fotografía és de les últimes que tinc de la meva àvia.
Erem a un casament a França.









PATÉ DE PORC DE LA MAMY
Per fer aquest paté necessitem:
250 gr. de fetge de porc picat
750 gr. de ventresca (pit de porc) picat
3 ous de granja
Sal, pebre
Farigola

Aboquem la carn picada (li podem demanar al nostre xarcuter que ens la talli amb la seva màquina però no massa fina perquè no quedi puré) en un gran recipient i remenem el fetge i la ventresca amb les mans.

Separadament, batem els 3 ous de granja i piquem molt finament un ram de farigola fresca (teint freche) amb el moulinex o similar, ho barregem tot amb la carn i seguim remenant.
Afegir 1/2 collerada de cafe de pebre i 1 collera sopera de sal fina.
Probar la bareja (eurks!) No s'ha de notar gaire el pebre i gens, la sal fina.












Per posar-ho als pots, mullarem una cullera amb aigua i ho espolsarem d'un cop sec, perqueè no s'hi enganxi la carn. Agafar la barreja i posar-la en els pots sense apretar gaire i sense omplir fins adalt de tot.

Netejar les vores dels pots de conserva. Posar-hi els taps de ferro o els cautxos que haurem mullat previament.
A frança, hi ha una olla gran per fer pots de conserva que emboliquen les conserves amb draps perquè no es trenquin i hi posen totxos i ferros per fer pes i/ encallar els pots perque no es moguin de lloc amb l'ebullició.

Nosaltres quan encara no teniem la "lessiveuse" ho feiem amb l'olla a pressió.
Dins l'olla hi posem 1litre d'aigua, el cistellet i els pots embolicats amb velles tovalloles (perque no es trenquin) intentar encaixar-ho de manera que no es moguin. Tenir 30 minuts amb l'olla a pressió xuilant i deixar reposar fins que sigui fred. Sobretot, no posar-ho mai a la nevera si es calent o tebi.

Abans de desar-los, s'ha de comprovar SEMPRE a cada pot, si estan tancats hermeticament. Si no fós el cas, jo aprofito per fer macarrons al forn amb xoriço i formatge gratinat, aprofitant la carn per no llençar-la.

Per conservar, s'ha de tenir en un lloc ben fresc i sec. Jo a l'estiu ho poso a la nevera, i al hivern en un moble de la cuina.
BON APPETIT!

4 comentaris:

Sara ha dit...

Hola Cristina!
Ja veus, que havui estic fent repassada del teu blog....

Una pregunteta, sobre el paté: quin és el mínim de temps de repòs per a menjar-lo? (més o menys) i també... entenc que es conserva en cru, oi?

Gràcies!

Unknown ha dit...

Hola Sara

Doncs jo trobo que com més mesos passen, més bo és. Aquests nadals, en mejarem un de fa 2 anys. Agafa més gust d'herbes que no pas de fetge.

De fet no es conserva en cru. És cou al bany maria, amb olla a pressió. Dins la mateixa conserva per fer el buit. És important anar revisant que estigui tancat al buit.

Sara ha dit...

Hola de nou! Una altra pregunteta... (avui deu ser el dia de les preguntes...). Tú com comprobes que els pots estiguin ben tancats?

Un petonàs, i gràcies!

Unknown ha dit...

doncs senzillament, l'intento obrir i si no es obra, vol dir que esta hermeticament ben tancat. La meva avia em deia que havia d'anar-ho comprovant de tant en tant....

Quan la carn es torna marrón, es quan es realment bo.