dijous, 3 de gener del 2008

SOUPE A L'OIGNON

Aquest plat em porta mooooolts records! En el meu poblet de frança on passava totes les vacances possibles a casa la meva àvia, gairebé tothom passava el cap d'any junts, a la sala de festes del poble. Els qui seguien la festa sobre les 6 am del matí, eren convidats a pendre una sopa de ceba a casa la meva veina, que deia que aquesta sopa, treia totes les ressaques inimaginables.

D'altre banda, també em recorda les escapades que hem fet amb l'Ignasi a Paris o per frança, on jo sempre demanava une salade niçoise i crepes per postres i ell la seva soupe a l'oignon. Recordo especialment una que vam menjar a Montmartre i al quartier latin. Li entusiasma i en demana sovint de la seva sopeta!












Per fer aquesta sopa necessitem:
5 o 6 cebes
oli o llar d'ànec (dels confit de canard, per exemple)
vi blanc o brandy o porto o cervesa
1 litre caldo de pollastre o de carn
pa del dia anterior tallat a llesques
formatge emmental francès o suis

Pelem, tallem les cebes finament. La posem al foc amb oli o llar d'ànec i la deixem que es vagi fent a foc lent uns 15 minutets. Un cop la ceba és ben transparent, li afegim el vi blanc o el porto o cervesa o brandy. Deixem que es vagi fent i reduint sense que mai es cremi ni tampoc s'ha de daurar. Un cop absorvit el primer raig, li posem el caldo. Tornem a deixar bullir uns 15 o 20 minutets.

Mentrestant torrem el pa. La sopa, ja la podem posar a dins de la sopera o sopereta individual i a sobre el pa torrat. A sobre, Hi posem el emmental ratllar i ho posem a gratinar al forn.
BON APPETIT!

10 comentaris:

Boston1955 ha dit...

Mira que te d'estar bona ummmmm.

Aqueste es la sopera nova?

Que mono queda.

enric ha dit...

És que els canyetaires són molt canyetaires, Cristina. ;)

enric ha dit...

Uau, Cristina!... Quina sopa!!!

Per a mi, que em defineixo com a "home de cullera", és sense cap mena de dubte la millor sopa de totes les sopes que "es fan i es desfan", i aquest toquet de vi blanc, de porto o de cervesa em sembla interessantíssim.

Què t'hi jugues que aquesta nit mateix, per sopar, cau una sopa de ceba?

Unknown ha dit...

Boston

si que ho es si! A veure si un dia t'ensenyo l'altre que te un cert estil modernista ;-)

Irene ha dit...

Muy rica tiene que estar esta sopa, me gustan los ingredientes que lleva.
Feliz año Cristina.
BESINESS!!

enric ha dit...

Ho sento, Cristina, però aquest comentari meu de més amunt corresponia a la teva entrada del llibre de Tony Botella, ja que per a aquesta magnífica sopa et vaig escriure un comentari, però per equivocació et vaig enviar aquest altre repetit. Ho sento.

En aquell comentari que no et vaig enviar et deia, més o menys, que un “home de cullera” com sóc jo s’agenolla, fa “la ola”, i es prostra davant un plat de sopa de ceba.

Aquesta sopa sempre ha sigut la meva sopa predilecta, i el dia que la faci provaré aquest toc de vi blanc que tu proposes i que em sembla interessantíssim.

Cada any, pel dia de Reis, faig canalons per dinar, i avui, mentre me’ls menjava, pensava que m’hauria vingut molt més de gust una sopa de ceba, de debò! :)

Gemma ha dit...

Mmmmm! Ideal per als dies freds d'hivern... M'encanta!

gemma ha dit...

Saps que no havia tastat mai la sopa de ceba i avui n'he menjat a la feina? Provaré a fer-la a casa.

enric ha dit...

Gemma, la de les trenes (m'encanta el teu "avatar"!): Fes aquesta sopa tal i com l'explica la "futura mamà" autora d'aquest "blog" :), i ja veuràs que bona!

Jo sempre havia fet aquesta sopa, si fa o no fa, igual, però el toc de vi blanc que proposa la Cristina (suposo que amb porto o amb cervesa deu ser igual de bona) i que jo, dissabte passat per dinar, li vaig afegir, l'acaben d'arrodonir.

Anònim ha dit...

Per a mi, amb tot el respecta a la soupe à l'oignon de Montmartre, la millor sopa de ceba que he probat mai la feien al Mr Brown un restaurant de Barcelona que hi havia al carrer Neptú cantonada Luis Antunez: antològica !! El maître, en Jordi, va muntar un altre restaurant, el Bistrot de Bruno, perà allà encara no n'he menjat... una llàstima