divendres, 25 de gener de 2008

TAPA DE BRIE I FAVETES

hemc18 - legumbres

Hagués volgut fer un "cassoulet" típic de Castelnaudary (prop de Toulouse-França) però a les llentietes no els hi venia massa de gust. Aixi que per aquest HEMC 18 de llegums, proposo aquesta tapa de Brie amb favetes.











Per fer aquestes tapes necessitem:
pa torrat acabat de fer
llesques de penil dolç (fumat o no)
llesques fines de brie
favetes baby cuites
alfàbrega fresca
sal maldon
pebre

Torrem les llesques de pa, hi col·loquem el pernil per sobre i el brie. Amb l'ajuda d'una cullera, posem les favetes baby. Afegim una mica de sal maldon, un polsim de pebre i alfàbrega fresca. BON APPETIT!

dilluns, 21 de gener de 2008

RECEPTA PER SER FELIÇ

No no, no es cap pastís de xocolata negre i blanca ;-) És una ecografia!
I es que avui, és un altre dia especial! Ens han confirmat l'existència de dues llentietes a la meva panxa.












Aquesta recepta, la vaig veure per primer cop, a un lloc anomenat CAELUM a Barcelona, fa ja uns quants anys i desde llavors, sempre l'he portat amb mi.

Ingredients:
. 4 tasses d’amor
. 2 tasses de lleialtat
. 3 tasses d’oblit d’un mateix
. 2 tasses d’amistat
. 5 cullerades d’esperança
. 2 cullerades de tendresa
. 4 parts de fe
. 1 tona de rialles

Preparació:
Agafem l’amor i la lleialtat i els barregem bé amb la fe. Després, hi afegim
tendresa, bondat i comprensió. Ho amanim amb amistat i esperança i hi tirem força alegria. Finalment, ho fem coure amb raigs de sol.

dimecres, 16 de gener de 2008

RISSOTTO DE CEBES, ALLS I PINYONS

Us he dit mai que el meu germà es molt bon cuiner? Recordo que quan encara erem estudiants, amb la seva novia de tota la vida (ara la seva dona) molts divendres per la tarda, feien seva la cuina de la meva mare i, es posaven a cuinar "mano a mano" tots dos. Quan anem a menjar a casa seva, sempre ens sorprenen amb alguna novetat.











L'altre dia ens vem reunir tots a casa la meva mare, per preparar un viatge tots junts a Sant Sebastià, pel més de març. Aixi que el meu germà, va tornar-se a fer seva la cuina de la meva mare i ens va fer aquest plat que va quedar boníssim!











Per fer aquest plat necessitem:
5 dents d'all, tallat en rodanxes petites
1 bosseta de pinyols
4 cebes
arros
litre o litre i mig de caldo de pollastre
200 grms de parmesà

Per començar hem de daurar amb paella, els següents ingredients i tot per separat.
5 dents d'all, tallat en rodanxes petites
1 bosseta de pinyols
4 cebes

Un cop tot daurat, juntem tot a dins la paella i afegim 4 tassetes de cafè d'arròs al foc viu
durant 1 minut. Mentrestant, anem preparant el caldo de pollastre. Un cop en ebullició i passat el minut, afegim el caldo a dins la paella fins recobrir l'arròs. Anem remenant constantment, fins que estigui gairebé evaporat i l'arròs estigui gairebé fet. Afegim 200g de parmesà fins que es desfaci i l'arròs estigui al seu punt (no passat). Ja es pot emplatar. BON APPETIT!

dilluns, 14 de gener de 2008

MADUIXES AMB NATA

Primers desitjos d'embarassada! No és pas un gran desitg real, és més aviat l'excusa fàcil i clàssic per aprofitar l'occasió i inaugurar aquesta nova etapa.
He fet servir aquesta copa de cava d'estil Pompadour, ja que els entesos actuals en cava, han desbancat aquest tipus de copa per servir el cava i s'han quedat totes elles, en vells armaris. Diuen que és fan fer, recordant els pits de Madame de Pompadour. Amant de Lluís XV, l'any 1745 a Versalles.












Per fer aquest postre necessitem:
maduixes no àcides
sucre moreno o mel
nata montada

Posem la nata a dins la copa neta i seca, col·loquem les maduixes ja rentades i amb les cues i fulles de la base tallades. Per sobre, hi posem sucre moreno. De fons, unes estovalles típiques del País Basc. Boníssim! BON APPETIT!

LLIBRE ARZAK, RECETAS

Una meravella de llibre! Aquests han estat els Reis de casa la meva mare. Evidentment, no tinc nivell per fer-ho tot (sobretot les presentacions), però ho anirem intentant mica en mica.
A més és un llibre molt bònic, amb unes fotografies precioses, apart d'estar molt ben editat.

LA REPOSTERIA PASO A PASO

Aquest, ha estat un dels tants llibres que m'han portat els Reis i el "petit Papà Noël".
M'agraden els llibres que estan fets pas a pas, perquè són més fàcils de seguir, sobretot quan no ets encara cap crack del tema. A veure quin dia li trec rendiment....

dijous, 10 de gener de 2008

TORTELL DE REIS

Per Reis, vaig voler provar de fer un tortell de Reis, tot i que no tinc Kitchen Aid ni maquines per amassar. Només una maquineta però que em va ajudar bastant. Era el meu primer tortell i vaig fallar en algunes coses però tot i aixì, estic contenta del meu treball, perquè ser que la pròxima vegada, serà molt millor.

He seguit varies receptes que he trobat per la xarxa. Els ingredients són de la Boston pero com que no tinc termomix, he seguit la recepta en altres webs....














Per fer aquest tortell he necessitat:

per fer la primera massa per arrancar
5o grms de farina de força
20 grms de llevadura de pastisseria
100 ml de llet tèbia.
(queda més aviat líquid)

Per fer la massa
450 grms de farina de força
un culleradeta de sal
100 ml de llet tèbia
2 cullerades d'aigua de taronger
125 grms de mantega
3 ous i una clara (el 4 rovell el reservem per pintar la massa abans de posar-ho al forn).
120 grms de sucre (si pot ser sucre invertit millor, així no s'asseca tant aviat)
1 cullerada de mel
1 copeta de rom
la pell d'una llimona i d'una taronja

Per l'interior
aigua
sucre
ametlla

Per decorar
sucre glass
fruita confitada (taronja, meló i cireres)
una clara d'ou per pintar

Per fer el relleno de l'interior d'ametlla i sucre. He seguit les instruccions que m'ha donat la meva mare. És comença fent l'almibar amb aigua al foc i se li afegeix de mica en mica, el sucre. Quan ha bullit una estona, es treu del foc, i se li afegeix l'atmetlla. Quan queda lligada i brillant i també bastant pringós.

Per fer la primera massa d'arrancar, en un bol petit barregem la farina i la llevadura. Mica en mica, anem afegint la llet tèbia fins conseguir una mescla omogènia. tapem amb paper film i deixem reposar, fins que dobli el volum. Ha d'estar a temperatura ambient. La podem preparar si volem, el dia anterior.

Per fer la massa gran. Posem la farina i al mig aboquem els 3 rovells d'ous, prèviament batuts. Afegir la sal i el rom, l'aigua de flor de taronger (azahar), el sucre i les pells de llimona i taronja., raspats previament amb el microplane. Queda una textura exquisitaaaa, val la pena, de debó!
Anar amassant fins que la massa deixi de ser enganxosa. Dividir la mantega (no ha d'estar freda) a troçets i afegir a la massa. La massa ha de quedar elàstica i uniforme.
Deixar la massa reposar en una plata prèviament engrassada i sobretot tapar la massa perque no s'assequi amb un paper film. Deixar-ho reposar mínim una hora en un lloc càlid. Un cop passada aquesta hora, tornar a treballar la massa per acabar fent la forma.

Per decorar, he dividit la massa en dues parts i he fet dues corones. En una, hi he posat a sobre el relleno d'ametlla, juntament amb la fava i la figureta del Rei (per cert, com costa trobar una fava!) i l'he cobert a sobre amb l'altre corona. Batre el blanc d'ou que ens quedava i amb un pizell, pintar el tortell perquè es dauri quan sigui a dins del forn. Només hi falta posar les fruites confitades i el sucre glass a sobre.

Deixar-lo al forn mitja horeta, a uns 180 graus. BON APPETIT!

dijous, 3 de gener de 2008

SOUPE A L'OIGNON

Aquest plat em porta mooooolts records! En el meu poblet de frança on passava totes les vacances possibles a casa la meva àvia, gairebé tothom passava el cap d'any junts, a la sala de festes del poble. Els qui seguien la festa sobre les 6 am del matí, eren convidats a pendre una sopa de ceba a casa la meva veina, que deia que aquesta sopa, treia totes les ressaques inimaginables.

D'altre banda, també em recorda les escapades que hem fet amb l'Ignasi a Paris o per frança, on jo sempre demanava une salade niçoise i crepes per postres i ell la seva soupe a l'oignon. Recordo especialment una que vam menjar a Montmartre i al quartier latin. Li entusiasma i en demana sovint de la seva sopeta!












Per fer aquesta sopa necessitem:
5 o 6 cebes
oli o llar d'ànec (dels confit de canard, per exemple)
vi blanc o brandy o porto o cervesa
1 litre caldo de pollastre o de carn
pa del dia anterior tallat a llesques
formatge emmental francès o suis

Pelem, tallem les cebes finament. La posem al foc amb oli o llar d'ànec i la deixem que es vagi fent a foc lent uns 15 minutets. Un cop la ceba és ben transparent, li afegim el vi blanc o el porto o cervesa o brandy. Deixem que es vagi fent i reduint sense que mai es cremi ni tampoc s'ha de daurar. Un cop absorvit el primer raig, li posem el caldo. Tornem a deixar bullir uns 15 o 20 minutets.

Mentrestant torrem el pa. La sopa, ja la podem posar a dins de la sopera o sopereta individual i a sobre el pa torrat. A sobre, Hi posem el emmental ratllar i ho posem a gratinar al forn.
BON APPETIT!

dimecres, 2 de gener de 2008

LLIBRE TONY BOTELLA

Aquest llibre me l'ha regalat aquests nadals la meva tia Maria de Mar.
M'ha fet especialment il·lusió, no només que ja feia temps que em rondava pel cap comprar-me'l, si no perquè és molt amic d'ella, (son veins de tota la vida). Un dia vaig tenir l'ocasió de coneixa'l en persona i em va sorprendre la seva manera de ser: senzill, amable, discret, proper.... no ser perquè, tenia una visió totalment diferent d'ell. La seva imatge gràfica tant sèria, tant freda, això si, molt elegant i masculina, em feia veura'l sofisticat i distant.
D'altra banda, havia llegit només que coses bones d'ell, en blogs de cuina de l'altre cantó del atlàntic.

Estic entusiasmada amb aquest llibre, tot i que no tinc ni de bon troç el nivell...

Curs del David Lienas

Amb la Gemma de la cuina de casa varem anar a veure el David Lienas als cursos que imparteix gratis al espai consum del Bonpreu. Em va caure molt bé. Un noi senzill, agradable, sense pretencions i fent les coses pas a pas i molt resultones! Jo vaig quedar molt contenta. I per ser un curs bàsic com aquest, em va donar idees fàcils i ràpides.

Jo com a mínim, hi tornaré.

dimarts, 1 de gener de 2008

BON NADAL BON ANY NOU I BONS REIS!

JOYEUX NOEL ET BONNE ANNÉE
FELIZ NAVIDAD Y PROSPERO AÑO NUEVO
MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR


Us desitjo a tots!